Снимка: Архив Reuters

Киевски войски, обсадили източноукраинския град Славянск, са разположили около него танкове, прекъснали са водо- и електроснабдяването на селището и го обстрелват със запалителни боеприпаси. Това заявява в интервю за руския в. "Комсомолская правда" Игор Стрелков, командващ т. нар. опълчение на сепаратистката Донецка народна република.

Според него силите на Киев разполагат с "твърде много танкове, войници и артилерия", но има вече "сблъсъци с употреба на огнестрелно оръжие" между части на украинската Национална гвардия и пратени от Министерството на отбраната.

Макар и "непрофесионална", с "поголовно пиянство по блокпостовете", армията на Киев обстрелва сепаратистите с "касетни боеприпаси, които експлодират във въздуха и заливат определени площи със запалителна смес", казва бунтовническият командир. И добавя, че не е виждал подобни боеприпаси "нито през първата, нито през втората чеченска война", в които е участвал, нито в цялата си военна практика.

По думите на Стрелков, "опълчението" постепенно се превръща в боеспособна сила, способна да се отбранява срещу силите на Киев, но ще е "просто безумие" да ги атакува заради "колосалното им превъзходство", що се отнася до тежките въоръжения. Той обаче не очаква в близките дни украинската армия да щурмува Славянск.

Високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини вчера Киев, че прибягва до забранени оръжия в източна Украйна, след като руски медии съобщиха, че там са били използвани фосфорни бомби. Украинската Национална гвардия веднага отрече обвиненията и ги определи като абсурдни.

Според руския военен експерт Анатолий Циганок, говорил пред "Комсомолская правда", изпратените от Славянск видеозаписи не потвърждават, че Киев е използвал фосфорни бомби, както твърдят сепаратистите.

"Мисля, че правителството в Украйна едва ли се опитва чак толкова тъпо да влезе в Европейския съюз. Нали разбират, че стига да се опитат да изпробват на хора тия фосфорни бомби, със сигурност няма да ги приемат в ЕС. Никой не би приел страна, която изпробва върху населението забранени оръжия", пояснява специалистът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase