Едуард Сноудън. Снимка БТА

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард  Сноудън възнамерява да се обърне към руските власти с молба за удължаване на срока на временното му убежище, предаде ИТАР-ТАСС.

Срокът на убежището на Сноудън, който миналата година изнесе данни за глобалната програма за подслушване на САЩ, изтича на 1 август.

В интервю за американската телевизия "Ен Би Си", фрагменти от което бяха публикувани вчера, Сноудън казва, че ако има възможност, най-много от всичко би искал да се върне "у дома".

Още по темата

Той уточнява, че не е възнамерявал да остане в Русия, но е бил принуден да потърси убежище там "заради действията на американския Държавен департамент". Сноудън допълва, че  напускайки САЩ, е възнамерявал да се установи в Южна Америка.

Изявленията накараха държавния секретар на САЩ Джон Кери в интервю за "Ей Би Си" да опровергае твърдението на беглеца за това, че дипломатическото ведомство на САЩ е виновно за ситуацията на Сноудън и да покани беглеца "да постъпи мъжки" като се предаде на американското правосъдие.

В интервюто Едуард Сноудън твърди още, че е работел под  прикритие в чужбина за ЦРУ и за Агенцията за национална сигурност и че е преподавал в академия за обучение по контрашпионаж, където е разработвал "средства и методика" за опазване на информацията и американците. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase