Ангела Меркел. Снимка: архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел остава най-влиятелната жена в света, изпреварвайки председателката на американската централна банка (УФР) Джанет Йелън, показва публикуваната днес годишна класация на американското сп. "Форбс", предаде Франс прес.

Меркел заема престижната челна позиция за четвърта поредна година и за девети път в разстояние на 11 години.

Както и миналата година съпругата на Бил Гейтс - бизнесдамата и филантроп Мелинда Гейтс - се нарежда трета, а президентката на Бразилия Дилма Русеф минава от втора на четвърта позиция. Пета в класацията е директорката на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, която миналата година беше на седмо място.

"Форбс" класира Хилари Клинтън на шеста позиция, на седма е новата директорка на "Дженерал мотърс" Мери Бара, а Мишел Обама е осма по влияние.

Списъкът съдържа девет жени, изпълняващи функцията на държавен глава, 28 шефове на предприятия и 13 милиардерки. В него фигурират 18 нови имена, сред които и Джанет Йелън. Най-младият член на класацията остава ексцентричната певица Лейди Гага (на 67-о място), а най-възрастна е 88-годишната британска кралица Елизабет Втора, която е 35-а.

Стоте най-влиятелни жени в света работят в областта на технологиите, политиката, бизнеса, медиите, финансите, шоубизнеса, в благотворителни организации или са милиардерки. "Форбс" ги подрежда в класацията си в зависимост от авоарите, медийното им присъствие, въздействието и сферата им на влияние.

Днес Меркел заяви, че световните войни са затвърдили позицията й за Крим. Тя обаче добави, че е жизненоважно да се продължи да се разговаря с Москва, предаде Ройтерс.

В реч пред учащи при откриването на изложба, посветена на Първата световна война, Меркел каза, че нейното настояване руският президент Владимир Путин да се присъедини към нея и другите западни лидери в Нормандия на церемониите на 6 юни по случай 70-годишнината от десанта там, било, за да се избегнат грешки.

"Има моменти, когато нямаш желание да говориш повече, както е сега с Русия", заяви Меркел. "Карам се сама себе си да говоря. Изненадвам се всеки път да видя гледната точка на другата страна".

По думите на канцлера руското анексиране на Крим е неприемлив ход, защото е нарушил следвоенния ред в Европа. "Затова съм толкова стриктна, когато стане дума за кримския въпрос", каза тя.

"Териториалната цялост е основополагащият стълб на нашия следвоенен европейски ред. Ако започнете да говорите неща като мое право е, и после просто вземете нещо, ще се окажете в невероятна беда. Това просто не работи", посочи канцлерът.

Путин ще се срещне с Меркел, Барак Обама и други лидери – за пръв път след избухването на кризата в Украйна - във Франция за отбелязването на годишнината на Десанта в Нормандия през 1944 г., отбелязва Ройтерс.

"Работих много усърдно, за да направя така, че руският президент да дойде", заяви Меркел.

По отношение на Първата световна война канцлерът каза, че в Източна Германия, където е израснала, не се е говорело често за нея.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase