Снимка: архив, Ройтерс

За пореден път днес швейцарците са призовани да гласуват по няколко въпроса, сред които дали приемат минимална заплата от 22 швейцарски франка на час (18 евро) и покупката на 22 бойни самолета, предаде Франс прес.

Швейцарските избиратели, свикнали с редовните допитвания - референдуми и народни инициативи, които съставят основата на швейцарската демокрация, в по-голямата си част вече са гласували по пощата или интернет - 93 процента от гласоподавателите в Женева например, но въпреки това изборните секции ще отворят врати между 10,00 и 12,00 часа местно време (8,00 и 10,00 по Гринуич).

Основен застъпник за покупката на многоцелеви изтребители "Грипен-E" (Gripen-E) е федералният департамент (министерството) на отбраната, пояснява ИТАР-ТАСС. Според плановете му 22 машини, производство на шведската компания "Сааб" (Saab) на стойност 3,1 млрд. франка (3,5 млрд. долара), трябва да заменят остарелите американски Ф-5 "Тайгър" (F-5 Tiger), купенни преди 36 години. В строя ще останат още 32 самолета Ф/А -18 "Хорнет" (F/A-18 Hornet), към които по план от 2017 година трябва да се присъединят самолетите "Грипен-Е", които сега са на етап разработка.

Според последните сондажи избирателите масово ще отхвърлят другата идея, поставена на референдум днес (те се организират в Швейцария три пъти в годината) - въвеждането на минимален размер на заплащане на труда. Обединението на швейцарските профсъюзи предложи законодателно да се гарантира почасово заплащане на труда на територията на страната не по-малко от 22 швейцарски франка, което означава месечна заплата на равнище 4000 франка (3300 евро) бруто за 42 часа седмично (100 процента пълна работна седмица) или около две трети от средната заплата на швейцарците.

По мнение на профсъюзите това ще защити хората, заети на нископлатени работни места, каквито в Швейцария са около 9 процента от работещето население или около 330 000 души, предаде ИТАР-ТАСС. В страната минимални заплати получава хотелският персонал, продавачите в магазините за облекло и обувки.

"Хората на пълна заетост имат право да живеят благодарение на работата си, недопустимо е такъв човек да получава подкрепа от държавата, за да се издържа, заяви председателят на синдикалното обединение Паул Рехщайнер. Противници на идеята са професионални организации, частният и дребният бизнес, осигуряващ две трети от работните места в Швейцария.

Днес швейцарците трябва да се произнесат и по проект, изискващ всяко лице, осъдено за сексуално престъпление срещу дете или непълнолетен, да бъде лишено от право на професионална дейност, която улеснява контакта с непълнолетни. Според сондажите тази инициатива ще бъде приета, макар че правителството се противопостави с мотива, че планът ще криминализира любовта на подрастващите.

Например прилагането на буквата на плана би имало за резултат да се забрани доживотно на младеж на 20 години да работи като треньор на младежки отбор, с мотива, че е имал любовна връзка с момиче, почти навършило 16 години.

Друг въпрос касае засилване на ролята на семейните лекари в системата на общото здравоопазване.

Спред статистиката на Федералната канцелария на Швейцария, от края на Великата френска революция през 1799 година от 1645 общонационални плебисцити, организирани в света, почти всеки трети ( 591) е бил в Швейцария, отбелязва ИТАР-ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase