Снимка: архив, Reuters

Либийската армия започна мащабна операция срещу въоръжени милиции и екстремисти в размирния източен град Бенгази, съобщи ДПА, позовавайки се на либийска медия.

"Армейски части, подкрепени от военновъздушни сили, започнаха операция "Достойнството на Либия", насочена срещу екстремисти и престъпни банди в Бенгази", посочва неназован източник от силите за сигурност пред независимия уебсайт "Ал Уасат нетуърк".

Според друг цитиран от сайта източник армията се бие с "терористични групи" в поне два района на Бенгази. Засега няма информация за жертви.

Миналата седмица десетки жители на Бенгази излязоха по улиците да настояват въоръжените милиции да напуснат града, припомня ДПА.

Кореспондент на Франс прес съобщава за боеве между ислямистки групировки и сили, ръководени от бившия генерал в оставка Халифа Хафтар (един от командващите бунта, свалил Муамар Кадафи), който каза, че е предприел операция за прочистване на втория по големина град в Либия от терористични групи.

Военни самолети са бомбардирали казарма, окупирана от една от ислямистките милиции - "Бригада 17 февруари", която отвърнала със стрелба със зенитни оръдия, посочва кореспондентът.

Групата на Хафтар се самоназова "национална армия" и започна "голяма операция по прочистване на Бенгази от терористични групи", каза говорител на тези сили пред телевизия "Либия Ауалан".

Началникът на генералния щаб на либийската армия Абдул Салам Джадала отрече редовна армия да участва в сблъсъците в Бенгази.

В телевизионно изявление Джадала призова "армията и революционерите да се противопоставят на всяка въоръжена групировка, която се опитва да поеме контрол над Бенгази със силата на оръжието".

Според Асошиейтед прес освен срещу "Бригада 17 февруари", военните са обсадили база и на друга влиятелна милиция в града - "Рафала ас Сахати".

В Бенгази вчера е бил застрелян бившият политически затворник Мансур ал Бураси, прекарал 15 години зад решетките по време на режима на Кадафи, съобщи ДПА.

Четиридесет и осем годишният Бураси бил застрелян от въоръжени мъже на излизане от джамия в града, посочи либийската държавна информационна агенция, цитирайки неназован източник от местна болница. До момента никой не е поел отговорност за нападението.

Сайтът "Ал Уасат нетуърк" съобщи, че в града са застреляни също двама членове на специалните части на армията "Ас Сайка".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase