Снимка: Reuters

САЩ може да наложи допълнителни икономически санкции в следващите седмици, ако продължи нарушаването на суверенитета на Украйна, съобщи Bloomberg, цитирайки висш представител на Министерството на финансите на САЩ.

Дейвид Коен, заместник-секретар за борба с тероризма и финансовите измами е казал, че САЩ ще се опитат „да объркат сметките на руското правителство“, според интервю за предаването на Фарид Закария по CNN.

„Ние се опитваме да създадем възможност руското правителство да признае, че има нужда от деескалация на ситуацията в Украйна, да промени поведението си“, казва Коен. „И ще продължим да работим за създаване на такива условия в руската икономика и у хората, близки до президента Путин в опит да ги накараме да направят правилния избор“, добавя Коен.

Президентът на САЩ Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел, които се срещнаха на 3 май 2014, съобщиха, че изборите в Украйна на 25 май 2014 са следващият ключов момент, определящ поведението на САЩ и съюзниците му за разширяване на санкциите срещу Русия.

Според официални представители на САЩ санкциите, наложени досега, са предизвикали отлив на 60 млрд долара през първото тримесечие на годината, както и загуби на фондовата борса в Русия и отслабване на рублата.

"Черният" списък на САЩ включват изпълнителния директор на Роснефт, Игор Сечин и финансови институции като банка Русия и СМП Банк. 

Според Ведомости СМП Банк не е понесла преки загуби, но въпреки това, въвеждането на санкциите се е отразило негативно на работата й. Банката съобщи, че ще се откаже от някои дейности като приемане на депозити и отпускане на кредити в чужда валута, както и плащане по чекове Tax Free. Вместо това ще се насочи към ипотеки и сътрудничество с държавни компании. Ще пострада и картовия бизнес на банката, след като Visa и Master Card блокираха нейните кредитни карти през март 2014.

В списъка на лицата, на които са наложени санкции, са и собствениците на СМП Банк, Борис и Аркадий Ротенберг.

В навечерието на 1 май 2014 клинетите са теглили по 80-100 млн рубли (1,6-2 млн евро) на час.

Компаниите от „черния списък“ може да останат и без техническа поддръжка и дори право да ползват лицензи от американски производители, каза зам.-началникът на Главно управление по сигурност и защита на информацията на Централната банка на Русия Артьом Сичев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Възможно е Oracle и Microsoft да прекратят поддръжка. Руски разработки, способни да заменят американския софтуер на 100% засега няма.

Досега санкциите са засегнали четири руски банки – Русия и нейни дъщерни дружества – Собинбанк, СМП Банк с дъщерна Инвесткапиталбанк.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че нейната страна няма да бъде засегната от финансовите санкции, а от енергийните.

Още икономически новини четете в Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase