Снимка: архив, Reuters

Украйна и Словакия подписаха в Братислава меморандум за разбирателство, определящ организацията на реверсивните доставки на газ за Украйна, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Представител на словашката газотранспортна компания Юстрийм, запознат с постигнатото споразумение, уточни, че от октомври Украйна ще получава 3,2 милиарда кубични метра газ годишно. През 2015 година обемът може да бъде увеличен до 10 милиарда кубични метра, допълни същият източник.

Годишното потребление на газ в Украйна е над 50 милиарда кубични метра, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Страните също са се споразумели, че ще се проучи възможността да се правят реверсивни доставки и по транзитната тръба, по която руският газ се доставя в Европа.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви след подписването на документа: "Ние търсихме отговорен механизъм, чрез който да помогне на Украйна. При това обаче ние трябва да отчитаме и собствените си интереси."

Както по-рано отбеляза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, използването на този тръбопровод за реверсивни доставки е "невъзможно без съгласието на Газпром", тъй като това противоречи на договорните задължения на Юстрийм, припомня руската информационна агенция.

Юстрийм ще инвестира в газопровода Вояни-Ужгород. Стойността на проекта се оценява на 21 милиона евро. Чистата печалба на Юстрийм през последния отчетен период - първото полугодие на 2013 година е 141 милиона евро, а в края на 2012-а тя е била 266 милиона евро, допълва ИТАР-ТАСС.

Украйна полага усилия да си осигури алтернативни доставки на доставките от Газпром, откакто Русия анексира Крим през март и руският газов монополист вдигна цените за синьото гориво за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия приветства подписания меморандум за разбирателство за реверсивните доставки на газ от Словакия за Украйна, съобщи ЕК.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase