Общ преглед

Папа Франциск провъзгласи двама свои предшественици - Йоан Павел Втори и Йоан Двайсет и трети, за светци на Римокатолическата църква на церемония на площад "Свети Петър". Това стана в присъствието на стотици хиляди вярващи от целия свят.

"Ние провъзгласяваме за блажените Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци”, каза папата, в присъствието на своя предшественик - Бенедикт XVI.

Събралото се множество на площад „Свети Петър” в хор отвърна с „Амин”.

Това е първият случай в историята, когато двама папи биват канонизирани заедно. Церемонията е и първата в историята, на която присъстват двама живи папи - действащият Франциск и почетният папа Бенедикт XVI.

Десетки лидери от целия свят присъстваха на църковната служба за канонизирането на папите, която се проведе на площад Свети Петър. Сред тях бе и българският президент Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Любопитно е, че житията на двамата нови светии са белязани от тесните им връзки с България. Епископ Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан Двадесет и трети, е апостолически пратеник в България от 1925 до 1934 година с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда. През 1934 година е издигнат за Месемврийски архиепископ и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул.

В историческата си проповед на Рождество Христово през 1934 година той се обръща към множеството, дошло да го поздрави, с думите: "Ако някой от България мине близо до моя дом, било през нощта или по време на трудности в живота си, винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука! Никой няма да го запита дали е католик или православен, достатъчно е, че е брат от България.

Нека влезе, и там ще го посрещнат две широко разтворени братски ръце и едно топло приятелско сърце".

Йоан Павел Втори пък бе първият папа, посетил България. Той избра датата 24 май за тази визита и сам пожела да обясни защо: "Всяка година, по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, апостоли на славянските народи, приемам представителите на държавната власт и на Църквата в България. И така, аз идвам днес, за да върна по някакъв начин вашата визита и да се срещна с българския народ в неговата прекрасна страна“.

По време на церемонията папа Франциск изпълни ритуала на канонизирането и отслужи меса - основната литургическа служба в латинския обред на Католическата църква.

След днешната канонизация провъзгласените за светии папи станаха82, като се започне от Свети Апостол Петър, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар