Джо Байдън. Снимка: Reuters

САЩ ще застанат до Украйна срещу "унизителните заплахи", заяви американският вицепрезидент Джо Байдън, цитиран от Асошиейтед прес.

Днес е вторият ден от започналото вчера посещение на Байдън в Киев. На среща с лидери на политически партии в украинския парламент американският вицепрезидент допълни, че те разполагат с историческа възможност да изградят единна Украйна.

Още по темата
"Ние искаме да бъдем ваш партньор и приятел в този проект. Готови сме да помогнем", каза Джо Байдън. Той насърчи политиците "да се борят с рака на корупцията" в държавната администрация.

Сред политиците, които се срещнаха с американския вицепрезидент, имаше трима кандидати на президентските избори на 25 май, включително милиардерът Петро Порошенко, който се смята за фаворит за вота. Байдън посочи, че предстоящите избори са вероятно най-важните в историята на Украйна.

САЩ са готови да помогнат на Украйна да стане енергийно независима от Русия, каза Джо Байдън по време на срещата с политическите лидери. След като приключи със срещите от програмата си в Киев, вицепрезидентът ще обяви пакет от техническа помощ, главно техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси.

Предвижда се и икономическа помощ, при която американски екипи ще помагат на Украйна да гарантира, че международната помощ се разпределя ефективно във всички части на страната.

В рамките на днешната си програма Джо Байдън се срещна с изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов, а за по-късно е насрочена среща и с премиера Арсений Яценюк.

Джо Байдън е първият високопоставен американски представител, който посещава Украйна след визитата на държавния секретар Джон Кери на 4 март, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase