Снимка: Арт-Грани

Монети с лика на президента на Русия Владимир Путин ще бъдат отсечени в Русия. Серията паметни монети „Крим-2014“ ще бъдат пуснати в чест на присъединяването на Крим към Русия, съобщи РИА Новости. Те ще бъдат произведени в оръжейното ателие „Арт-Грани“ в Златоуст, Челябинска област.

Цялата колекция ще се състои от 25 сребърни и позлатени монети с тегло всяка от тях от по 1 килограм. Първата от тях ще бъде представена на 23 април.

На лицевата страна на монетата ще е изобразен ликът на Владимир Путин, а на обратната страна ще са изобразени очертанията на Кримския полуостров с названията на 28 тамошни града.

След революцията от 1917 година единственият лидер, чийто лик е бил на монети, е Владимир Илич Ленин. През 1967 г. в чест на 50-годишнината на Октомврийската революция бяха пуснати монети с номинал 50 копейки и 1 рубла с изобразен на тях Ленин в цял ръст с протегната напред дясна ръка. Монети с лика на Ленин с различен номинал са пускани и през 1970, 1977, 1982, 1985 и 1987 г., пише Lenta.ru.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase