Снимка: БТА

Украинското правителство предупреди, че може да предприеме по-конкретни действия следващата седмица, ако проруските сепаратисти не преустановят окупациите си на административни сгради съгласно вчерашното международно споразумение от Женева, предаде Ройтерс.

Външният министър Андрий Дешчица не даде подробности, а Киев и преди е заплашвал да използва сила, без да е последвало нещо особено след това.

Още по темата
Дешчица допълни, че въпреки исканията от сепаратистите в Източна Украйна правителството не вижда нужда, произтичаща от сделката си с Русия, да разтури проевропейския активистки лагер на площад "Независимост" в Киев.

Запитан на пресконференция дали има краен срок за прилагане на споразумението, съгласно което окупираните сгради трябва да бъдат освободени, той отговори, че се надява великденските празници този уикенд да успокоят напрежението.

В текста на документа от вчерашната среща в Женева е посочено, че всички незаконни въоръжени групировки са длъжни да бъдат разоръжени, всяка незаконно завзета сграда трябва да бъде върната на законните й собственици, а всяка незаконно завзета улица, площад или други обществени места в украинските градове и населени места, трябва да бъдат освободени, припомни ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase