Снимка: БТА

Белият дом предупреди, че Русия ще бъде подложена на по-тежки санкции, ако не изпълни постигнатото вчера в Женева международно споразумение за Украйна или ако изпрати войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

"Тези санкции може да включват значими сектори от руската икономика", заяви съветничката на президента Обама за национална сигурност Сюзан Райс.

Още по темата
Тя посочи, че Вашингтон следи отблизо дали Русия ще изпълни ангажиментите си да използва влиянието си да накара проруските сепаратисти в Източна Украйна да се разоръжат и да напуснат окупираните административни сгради.

Великобритания и САЩ очакват незабавни стъпки от страна на Русия за изпълнение на женевските договорености по Украйна, заяви от своя страна британският външен министър Уилям Хейг след телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС.

"Разговарях с държавния секретар Кери във връзка с женевското споразумение по Украйна. Постигнахме съгласие, че е необходимо да видим спешни действия от страна на Русия", заяви Хейг.

Британският външен министър отбеляза, че според него жизненоважна роля по украинския въпрос трябва да изиграе специалната наблюдателна мисия на ОССЕ.

По-рано днес сепаратистите заявиха, че не са обвързани от споразумението, сключено вчера в Женева между ръководителите на дипломацията на САЩ, Русия, Украйна и ЕС.

Украинското правителство пък предупреди, че може да предприеме по-конкретни действия следващата седмица, ако проруските сепаратисти не преустановят окупациите си на административни сгради съгласно вчерашното международно споразумение от Женева.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase