Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил днес писмо до президента на Русия Владимир Путин от името на 28-те държави в ЕС, в което настоятелно призовава доставките на газ за Европа да не бъдат ограничавани или прекъсвани, за да може руската страна да бъде възприемана като надежден партньор, предаде БТА.

Барозу заявява, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е в готовност за незабавна среща по тези въпроси с енергийните министри на Украйна и на Русия, доколкото възможността доставките да пострадат бе посочена в писмо на Путин до някои европейски държавни ръководители и бе обвързана с украинските задължения за доставен газ.

Председателят на ЕК изразява готовността на комисията да бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна, с чиято помощ да бъдат избегнати "крайни сценарии" и да бъде обезпечена сигурността на газовите доставки.

Още по темата
Подобни консултации следва да се състоят, без да бъде създавана възможност търговските дружества да избягват договорните си задължения и без да съдържат предубеждения на търговските преговори, пише Барозу.

Според нас решенията на руските претенции се съдържат в краткосрочни и дългосрочни механизми, включително на основата на цени и условия за доставки, затова е редно да бъдат потърсени с преговори и чрез съществуващите правни рамки. Промените в договорните условия на политическа основа са против духа на подкрепа и сътрудничество, очертан във Вашето писмо, добавя Барозу в писмото си до Путин.

Председателят на ЕК допълва, че доставките на руски газ за Европа са предмет на договори между европейски дружества и Газпром, затова отговорността за тяхното изпълнение в договорените обеми е на руския доставчик. Многократно изразихме очакването си търговските оператори да продължат да спазват договорните си ангажименти. Надеждните доставки са в интерес на Русия с оглед на развитията на международните пазари на газ, пише Барозу.

По неговите думи доставките за Украйна и за Европа са тясно свързани, затова ЕК желае предприемането на преговори в условията на равнопоставеност, прозрачност, честност и без дискриминация. Барозу изразява очакване преговорите да преминат на основата на пазарните цени и международните правила и закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase