Снимка: Reuters

Проруски сепаратисти са заловили в Източна Украйна шест бронетранспортьора на украинските въоръжени сили с помощта на руски агенти, заяви украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и Интерфакс.

"Днес, 16 април, в Краматорск, Донецка област, влязоха шест единици бронирана техника на въоръжените сили на Украйна, които действаха по плана на антитерористичната операция. В центъра на града движението на колоната бе блокирано от местни жители, сред които са били забелязани представители на руски диверсионно-терористични групи. В резултат на блокирането екстремистите заловиха техниката и колоната се отправи към град Славянск", се казва в изявление на министерството.

Още по темата

Министерството добавя, че БТР-ите сега са в намиращия се на 20 км от Краматорск град Славянск, където са охранявани от "униформени лица, които не са свързани с въоръжените сили на Украйна". Военните, които пристигнаха в Славянск с БТР-ите, са доброволци от Крим и дезертьори от украинската армия, заяви един от тях, цитиран от Франс прес.

"Аз съм член на отрядите за самоотбрана на Крим. Има десетина от нас. Другите са украински войници, около 150 души, които минаха на наша страна", заяви представилият се като "Балу", на около 50-годишна възраст.

Той заяви, че шестте бронетранспортьора, които по-рано днес пристигнаха в центъра на Славянск, са били част от украинска парашутно-десантна част, които са били спрени в Краматорск. "Поехме контрола над бронетранспортьорите, които бяха предназначени да смажат бунта в Славянск, и войниците минаха на наша страна", заяви "Балу". Той отрича в Славянск и околностите да има бойци от руските специални части (Спецназ), както твърдят Киев и западните страни.

140-хилядният град Славянск в събота попадна под контрола на проруски демонстранти, които са превзели кметството, милицията и местния офис на украинската служба за сигурност. Демонстрантите заловили неустановен брой оръжия, които са раздадени на местните отряди за самоотбрана, припомня АФП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase