Снимка: Reuters

Владимир Путин заплаши, че ще спре газа, пише "Дейли телеграф" по повод изпратеното вчера от руския президент писмо до 18 европейски лидери във връзка с газови задължения на Украйна към Русия.

Президентът Владимир Путин заплаши вчера с "крайната мярка" да спре руския газ за Украйна, ако Киев не плаща предварително за всички доставки, отбелязва "Дейли телеграф" и добавя, че президентът е признал, че в подобна "критична ситуация" газовите доставки за Европа също са изложени на опасност.

"Заплахата на Путин навежда на мисълта, че Русия се готви да използва контрола си върху газовите доставки, за да ескалира напрежението върху Украйна и европейските й съюзници", посочва вестникът. Изданието отбелязва обаче, че Европейският съюз е далеч по-малко уязвим от Украйна, защото тя е зависима от Русия за почти всичкия си газ, а обемът на доставяния от Русия през Украйна газ варира за отделните членки на ЕС от 80 процента за Унгария до 0 процента за Великобритания. "Това време на годината също намалява лостовете за влияние на Путин - през лятото ЕС купува много малко газ от Русия", пише "Дейли телеграф".

Според вестника това писмо навежда на мисълта, че "Русия открива нов фронт срещу Украйна". "Путин вече е разположил между 35 000 и 40 000 войници по източната граница на Украйна, повишавайки възможността за пълномащабно нашествие", добавя "Дейли телеграф".

Путин използва цената на газа, за да тласне Украйна към неплатежоспособност, пише британският "Таймс". "По този начин САЩ, ЕС и чуждестранните инвеститори трябва да получат впечатлението, че Украйна е една страна, неспособна да функционира, която не заслужава никакъв сериозен политически, камо ли военен ангажимент", посочва изданието, цитирано от ДПА.

"На срещата на ЕС през юни енергийната сигурност трябва да е основна тема, както и на срещата на НАТО през септември. Това означава по-голям капацитет за складиране, инвестиции и станции за втечнен газ, разработване на шистов газ и енергиен внос от САЩ. Путин иска от нас цена за една Украйна, коята да остане непокътната. Той трябва да се убеди, че неприемливото му поведение излиза още по-скъпо".

Путин предупреди, че газовото кранче за Украйна може да спре, пише за писмото на руския държавен глава "Уолстрийт джърнъл", отбелязвайки, че по думите на руския президент това може да заплаши доставките за Европа, както и че основната част от руския газ за Европа се транзитира през Украйна. "През "2008 и 2009 г. Газпром спря доставките за Украйна посред зимата, повишавайки цените и причинявайки недостиг на други места в Европа", припомня вестникът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase