Снимка: Reuters

САЩ подкрепят намерението на правителството на Словакия да окаже помощ на Украйна в решаването на енергийните проблеми. Това е заявил Белия дом след разговор по телефона между американския вицепрезидент Джо Байдън и словашкия премиер Роберт Фицо, предаде ИТАР-ТАСС. Те обсъдили продължаващата криза в Украйна и свързани с нея двустранни и регионални въпроси, както и действията на Русия.

Вицепрезидентът изразил благодарност към Словакия за усилията й да помогне за диверсификацията на доставките на енергоносители за Украйна, са казва в цитираното съобщение на Белия дом. Украинският и.д. премиер Арсений Яценюк изрази увереност, че Украйна може да получава от Словакия 20 милиарда куб. метра годишно, припомня ИТАР-ТАСС.

"Словакия и нейните газови оператори имат всички технически възможности, за да започнат реверсивно подаване на газ. Ние очакваме, че можем да получаваме от Словакия 20 млрд куб. метра годишно. При това по-евтино, отколкото от Русия - 350 долара за 1000 куб. метра. Всички технически възможности са налице, сега това е въпрос на политика", заяви Яценюк.

В събота председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер изказа съмнения относно възможността и законността на доставките на газ за Украйна по реверсивна схема от Европа. "Ако се погледне картата на газопреносната система на Украйна е лесно да се разбере, че цялата система е разчетена за работа в едно направление и технически възможности за физическо осъществяване на обратни доставки няма", заяви той в интервю за телевизия "Россия-24".

"Ако става дума за някакъв "виртуален" реверс, възниква въпросът за законността на такива доставки. Неразбираемо е на какво основание Украйна се разпорежда с газпромовския газ, намиращ се в тръбата на нейна територия. В тази връзка може да възникнат въпроси от юридически характер", припомня думите му ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase