Снимка: Ройтерс

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че въоръжени проруски сепаратисти са заложили експлозиви в окупирана от тях сграда в източния град Луганск и държат около 60 души в плен, предаде Ройтерс.

В неделя вечерта проруски сепаратисти завзеха сградата на СБУ в Луганск - едно от поредица нападения в източната част на страната, припомня Ройтерс. "Отделът за борба с тероризма на СБУ установи, че
престъпниците са минирали сградата и са задържали около 60 души, като ги заплашват с оръжия и експлозиви", се казва в изявление на СБУ.

Демонстрантите обаче отрекоха и двете обвинения. Те заявиха, че не разполагат с никакви експлозиви, но са превзели оръжеен склад с автомати.

По-рано един от водачите на проруските бунтовници в Донецк, Вадим Черняков, обяви създаването на "временно правителство на Република Донбас", предаде Франс прес.

"Сформирахме временно правителство в Донецк", заяви Черняков. Той припомни обявения от проруските демонстранти приоритет при окупирането на сградата на областната управа в Донецк в неделя - организирането на референдум до 11 май за евентуално присъединяване на Донецка област към Русия.

Още по темата
Черняков уточни, че датата на референдума и формулирането на въпроса или въпросите му ще се определят в координация с другите проруски групи в региона, по-специално тези в Харков и Луганск. Той освен това увери, че проруските отряди за самоотбрана вече ще контролират пътищата в региона, както и летището и гарите "за поддържане на реда".

Журналист на АФП установи днес, че проруските сили контролират само сградата на областната администрация.

По-рано днес проевропейските власти в Киев обявиха, че демонстранти, които превземат държавни сгради, ще бъдат считани за "терористи и престъпници". Проруските демонстранти в Донецк започнаха да укрепват барикадите по пътищата към сградата на областната управа.

Междувременно генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер заяви днес, че трябва да бъдат предприети "всички възможни адекватни действия, за да се избегне по-нататъшното разрастване на напрежението" в източните региони на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

"Съгласно данните, които получаваме от работещите на място наблюдатели на ОССЕ, ситуацията е тревожна", са казва в изявлението. Според Заниер протестните акции в Донецк, Луганск и Харков от мирни са прераснали в насилствени, като се е стигнало до стълкновения между демонстранти и полиция, а също между представители на различни политически групи.

Генералният секретар на ОССЕ каза, че това е признак за наличието на "огнища на нестабилност" и изрази надежда, че работата на специалната наблюдателска мисия на организацията ще помогне за намаляване на напрежението.

По думите на Ламберто Заниер наблюдатели на ОССЕ работят в Донецк, Харков и Луганск от края на март. Съгласно решение от 21 март на международната организация  тя ще разположи свои наблюдатели в 10 региона - западни и източни. По план броят на пратениците на ОССЕ отначало ще бъде около сто, а впоследствие той може да достигне 500.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase