Снимка: БТА

Шефовете на няколко големи американски интернет компании, сред които "Фейсбук" и "Гугъл", се срещнаха вчера с президента Барак Обама, за да обсъдят своите опасения от правителствените програми за наблюдение, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом.

Обама и сътрудниците му се срещнаха в Белия дом с шестима главни изпълнителни директори , за да обсъди проблемите, свързани с разузнаването, технологиите и неприкосновеността на личния живот.

Разговорът продължи повече от два часа. В срещата участваха Ерик Шмид от Google, най-голямата интернет търсачка в света, Марк Зукърбърг от Facebook, най-голямата социална мрежа в света, Рийд Хейстингс от Netflix Inc, медия за онлайн видеострийминг, Аарон Леви и Дрю Хюстън, шефове на две компании за складиране и споделяне на файлове - Box и Dropbox, и Алекс Карп от Palantir Technologies, компания за дейта майнинг, частично финансирана от ЦРУ, сред чиито клиенти е Агенцията за национална сигурност.

Президентът се постара да увери по време на срещата, че администрацията подготвя реформи в събирането на разузнавателна информация, след като разкритията за масово събиране на данни предизвика обществен гняв.

Президентът потвърди ангажимента на администрацията да предприеме стъпки, които да вдъхнат на гражданите по-голяма увереност, че техните права са защитени, същевременно запазвайки важни инструменти, които пазят нашата сигурност, се казва в съобщението на Белия дом.

Но Зукърбърг заяви, че трябва да бъде направено повече. "Макар че правителството предприе полезни стъпки да реформира практиката си за наблюдение, те просто не са достатъчни. Хората по света заслужават да знаят, че техните данни са в безопасност, и Фейсбук ще продължи да настоява американското правителство да бъде по-прозрачно за своите методи и повече да защитава гражданските свободи, заяви Зукърбърг чрез говорител.

Поканите за вчерашната среща били получени на 15 март, два дни след като Зукърбърг разкритикува американските методи за електронно наблюдение в публичен пост във Фейсбук, който получи многобройни прочитания.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase