Снимка: Reuters

Всички членове на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) молят властите на САЩ да ги включат в списъка на санкционираните лица, предаде ИТАР-ТАСС.

Председателят на камарата Валентина Матвиенко обясни на днешното заседание, което единодушно ратифицира договора за приемане на Крим в Русия, че именно такъв е смисълът на декларацията, приета от сенаторите днес.

Още по темата
"Ние сме готови целият състав на Съвета на федерацията, всички сенатори, да бъдат включени в списъка на санкционираните", каза тя. В документа сенаторите подчертават, че обявените от САЩ и ЕС санкции срещу длъжностни лица на Руската федерация, са "безпрецедентен акт на политически шантаж, опит да бъде наказана Русия за независимия й външнополитически курс".

Преди това аналогична декларация приеха и депутатите от Руската дума, които също предложиха да бъдат включени в санкционните списъци на САЩ и ЕС.

Междувременно стана ясно, че шефът на президентската администрация на Русия Сергей Иванов също не изключва възможността да си открие сметка в банка Россия, срещу която САЩ въведоха санкции, предаде ИТАР-ТАСС. "Why not?"(„Защо не?“) - отговори на английски Иванов на журналистически въпрос дали ще си открие сметка.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин обяви, че ще си разкрие сметка в санкционираната от САЩ банка.

Според Иванов санкциите лично срещу него са "обичайни и рутинни", тъй като по време на службата си в отечественото разузнаване той е "имал пожизнена забрана да посещава повечето западни страни".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase