Олександър Турчинов. Снимка: Reuters

Председателят на Върховната рада и и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов внесе в парламента проект за Декларация за борба за  освобождение на Украйна, предаде УНИАН.

Още по темата

„За първи път след края на Втората световна война общопризнатите граници на Европа са цинично прекроявани от страна, която по многостранни и двустранни договори гарантираше териториалната цялост на Украйна, неприкосновеността и ненарушимостта на нейните граници. Единственият нескриван мотив на Руската федерация в осъществяването на това международно престъпление е прословутата доктрина за „разрастване на руския свят“, се казва в документа.

В него се посочва, че „украинският народ никога няма да признае анексирането на неотменна част от своята територия – Автономната република Крим, превзета от Русия чрез грубо нарушаване на фундаменталните норми на международното право и общопризнатите принципи на съвместно съществуване на държавите“.

„Върховната рада се обръща към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на т. нар. Република Крим и анексирането на Крим и град Севастопол към Русия като нови субекти на федерацията“, пише в проекта за декларация.

„От името на народа на Украйна Върховната Рада заявява, че Крим е бил, е и ще бъде в състава на Украйна. Украинският народ никога и при никакви условия няма да прекрати борбата за освобождаване на Крим от окупаторите, колкото тежка и дълга да е тя“, се посочва в документа.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase