Снимка: Reuters

Украйна ще даде военен отговор на всеки опит на Русия да анексира източната част на страната, даде да се разбере тази вечер украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Франс прес.

"Искам да предупредя официално Русия: ние ще отговорим твърдо, включително с военни средства, на всеки опит за превземане на Украйна, за преминаване на границата от руски войски или за анексиране на региони в източната (или друга част на страната)", каза Яценюк в Брюксел след края на срещата на върха на Европейската народна партия. 

Още по темата
Украинският премиер ще подпише утре политическата част от споразумението за асоцииране на бившата съветска република с ЕС. Яценюк изрази увереност, че Украйна ще бъде готова да подпише и икономическата част от спогодбата след извънредните президентски избори, насрочени за 25 май, предаде ИТАР-ТАСС. 

Украинският премиер обеща, че страната му няма да прекрати водо- и електроснабдяването на Крим след дe факто присъединяването на полуострова към Русия. В същото време той предупреди Москва, че ще трябва да плаща фактурата за тези  доставки.

Същевременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу увери, че Русия няма да изпрати войски в Източна Украйна. Това стана ясно в телефонен разговор между него и американския си колега Чък Хейгъл, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Пентагона.

Шойгу казал на Хейгъл, че руските войски, струпани по протежение на границата с Украйна, са дислоцирани там за учения и нямат никакво намерение да навлизат в съседната страна. Руската армия няма да извършва каквито и да било агресивни действия, обещал той. 

Телефонният разговор се е състоял по инициатива на американската страна, посочва ИТАР-ТАСС. Той е продължил цял час, отбелязва Асошиейтед прес. Хейгъл поискал от Шойгу обяснения за намеренията на Русия,
предвид разполагането на хиляди войници край границата с Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ освен това предупредил руския си колега, че Русия носи отговорност за това, което се случва в Крим, тъй като полуостровът е контролиран от нейни сили, предаде АП.

Шойгу от своя страна призовал Хейгъл да оценява обективно руските военни дейности по протежение на границата с Украйна и да не нагнетява обстановката, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase