Снимка: Bulgaria On Air

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Съвета за сигурност на ООН да окаже сериозна подкрепа за мирното решаване на кризата в Украйна. Той поиска прекратяване на руската инвазия и незабавен старт на преговори. Това стана по време на извънредна сесия на съвета.

В рамките му продължава и обсъждането на проект за резолюция на ООН, която да определи референдума в неделя в Крим като „нелегитимен“.

Шансовете за приемането на такъв документ са минимални след като Русия твърдо се противопостави. Прогнозите са, че Китай също ще гласува против. Гласуването ще се проведе в събота.

Още по темата

Американският посланик в ООН Саманта Пауър определи референдума като „смешно цинична фалшива дилема“.

Украинският премиер Арсений Яценюк пък се обърна към Москва с реторичния въпрос: „Искате ли война“ и допълни: „Нашите отношения са добри от десетилетия. Вярвам, че никой не иска да се стига до военен конфликт“.

Той подчерта, че Крим винаги е бил и ще бъде украинска територия и Киев по никакъв начин няма да признае изкуственото прекрояване на границите на автономната република. „Нека почакаме и да видим. Чудим се каква е финалната дестинация на руските военни. Дали е Крим? Дали е Киев? Дали няма да са други градове, окупирани преди 60 години. Настояваме международната общност да спре тази криза, защото тя отдавна надхвърли границите на Украйна. Сега ние подаваме ръка към Русия, но тя не я приема,“ заяви  Яценюк.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин веднага отговори, че Русия в никакъв случай не търси ескалация на напрежението. Той заяви, че страната му неоснователно се представя като агресор.

Китай също активизира позицията си по проблема. Топ дипломат от страната предупреди Запада да не предприема никакви икономически санкции срещу Русия, тъй като това би предизвикало силна ответна реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase