Снимка: БТА

Обтегнатата ситуация в Украйна е свързана с гнева на Владимир Путин. Така коментира ситуацията в страната журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва пред Нова телевизия. Той определи случващото се като „Омировата „Илиада” и гибелния гняв на Ахила Пелеев”.

„Според характеристиките, които се приписват на Путин, той е от хората, които просто не понасят предателството – обясни журналистът - Първо го предаде неговото протеже, който имаше също неограничена власт като него, но напусна Украйна и избяга и е в Русия в момента. Вторият, който го предаде – партията на Янукович, партията на регионите, които очевидно също не могат да живеят вече по стария съветско-феодален начин”.

Според Чавдар Стефанов, руският президент вероятно се е почувствал предаден и затова е разположил военна групировка.

„Много е рискована инициативата на Владимир Путин за ученията. Той ги вдигна заради Украйна. Това си е чиста военна готовност. Това са 150 хиляди души, самолети, танкове, бронетранспортьори – това е, за да повдигне духа на руснаците в Украйна и най-вече в Крим. Според мен, Путин прави това не за да анексира а по-скоро за да бъде област на напрежение, с която може да действа по отделни отстъпки”, каза още Стефанов.

По думите му има наджеда гневът на държавния руски глава да отшуми и ситуацията в Украйна да се оправи мирно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase