Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters

Програмата на Европейския съюз "Източно партньорство" няма да навреди на руско-украинските търговски връзки, а руският бизнес може да спечели, ако украинските предприятия получат пряк достъп до вътрешния пазар на ЕС, пише върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Ащън в статия, публикувана в руския вестник "Комерсант", предаде ИТАР-ТАСС.

"Независимите изследвания потвърждават, че споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, включващо създаването на всеобхватна зона за свободна търговия, няма да окаже негативно въздействие на търговията между Русия и Украйна", уверява Ащън.

Шефката на европейската дипломация отбелязва, че руският бизнес може да спечели от по-стабилната институционална структура в съседните страни и от по-динамичната икономика и засиленото търсене, до които ще доведе тя. Принадлежащите на руснаци
компании в Украйна също ще спечелят от прекия достъп до вътрешния пазар на ЕС, посочва тя.

"Стига сме мислили за сфери на влияние. Дойде време да се действа отговорно, със съсредоточаване върху поддържането на усилията на Украйна за намиране на изход от политическата криза", призовава Ащън.

Шефката на европейската дипломация уверява, че ЕС разбира желанието на Русия да разшири вдъхновения от нея Митнически съюз. Страните, които влизат в този съюз, също ще спечелят от установяването на по-тесни връзки с ЕС, подчертава тя.

Ащън съзира огромен потенциал в партньорството между Европейския съюз и Руската федерация, като обръща внимание, че двустранната търговия възлиза на 1 милиарда евро на ден.

"Няма никакви причини ЕС и Русия да не са най-близки партньори, като преминат от едно партньорство по необходимост към по-амбициозно и всестранно партньорство по предпочитание", подчертава тя, като отбелязва, че и Брюксел, и Москва споделят концепцията за създаване на единно икономическо пространство от Атлантическия до Тихия океан, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase