Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия изрази съжаление от резултата на референдума в Швейцария, на който избирателите се произнесоха за въвеждане на квоти за имиграцията, предаде Франс прес.

 "Европейската комисия съжалява, че инициативата за въвеждане на квоти за имиграцията бе одобрена с това гласуване. Това е в разрез с принципа на свободно движение на хора между Европейския съюз и Швейцария. Европейската комисия ще разгледа последиците от тази инициатива върху цялостните отношения между Европейския съюз и Швейцария", се казва в декларация на комисията, цитирана от АФП.

След оповестяването на резултатите от референдума министърът на външните работи Дидие Буркхалтер, който сега е и президент на Конфедерация Швейцария заяви: "Споразумението с ЕС за свободно движение на хора е поставено под въпрос". Наред с това могат да бъдат поставени под въпрос и много други договори между Швейцария и ЕС в земеделието, транспорта  или научните изследвания, отбелязва АФП.

Още по темата

Европейският печат се пита за последиците от успеха на произведения вчера референдум в Швейцария за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с Европейския съюз за свободно движение и по-конкретно за отношенията между Конфедерацията и ЕС, предаде Франс прес.

Френският делови ежедневник "Еко" пише за "резултат с трудни за прогнозиране икономически последици". "Швейцарците ще затворят границите", отбелязва левият френски вестник "Либерасион". На страниците на изданието френският политолог Жан-Ив Камю обяснява резултата на първо място с "икономическия егоизъм".

Консервативният германски вестник "Ди Велт" пише, че Швейцария ще трябва да преразгледа близките си отношения с ЕС. Няма как нещата да продължат както досега, предупреждава изданието и подчертава, че дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП), която инициира референдума, "ще научи колко е трудно да се отделят положителните аспекти от двустранните договори с Брюксел от нежеланите аспекти".

Друг германски вестник, левоцентристкият "Берлинер цайтунг",проявява по-голямо разбиране към резултата от референдума:  "Онези (германци), които се подиграват на страха (на швейцарците) от чужденците, би трябвало най-малкото да помислят над факта, че в Швейцария делът на чужденците, който възлиза на 23 процента от цялото население, е близо три пъти по-висок от този в Германия."

 "Швейцарците (казват) на европейците: Вън!", гласи провокативното заглавие на белгийския френскоезичен ежедневник "Соар". Изданието отбелязва, че двустранните споразумения между Швейцария и ЕС са били "изпратени на гилотината" с разлика от само 19 516 гласа при общо 3 милиона избиратели (резултатите са много близки, като швейцарците одобриха ограничаването на имиграцията с нищожно мнозинство от 50,3 процента).

 "Този резултат ще принуди Европейския съюз да преосмисли близките си отношения с Швейцария и да сложи край на свободното движение на хората, което е в сила от 2002 г.", коментира испанският левоцентристки вестник "Паис". Той прогнозира сериозна политическа криза между ЕС и Конфедерацията. Според "Паис" това е най-лошият възможен резултат за  повечето швейцарски политици и компании. В по-общ план изходът от референдума отразява надигането на популистки и ксенофобски  настроения в цяла Европа три месеца преди изборите за Европейски парламент, коментира изданието.

Печатът във френскоезична Швейцария е "повален" от "шамара" на успеха на произведения вчера в страната референдум за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с ЕС за свободно движение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вестник "Тан" предупреждава, че предстоящото отпращане на  контингентите от европейски работници е "исторически поврат в  европейската политика на Швейцария, който ще има непредвидими  последици". Излизащият в Женева ежедневник обръща внимание на  рязкото разделение по въпроса между, от една страна, градовете, които са се обявили против ограничаването на имиграцията, и селата, които са подкрепили мярката, и между френско- и германоезична Швейцария, които съответно са гласували със "за" и "против", от друга. "За пореден път регионите, които са най-слабо засегнати от имиграцията и свободното движение на хората, изразиха най-ясно своята воля да ги обуздаят", отбелязва"Тан" и изразява съжаление, че нито един представител на  властите не е пожелал да помисли задълбочено за причините за тази нова пропаст между езиковите области, от една страна, и между градовете и селата, от друга.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase