Снимка: Reuters

Кремъл призова Съединените щати да спрат да шантажират Украйна и да финансират местните "бунтовници", предаде Франс прес.

Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд пристига в Киев днес с намерението да съдейства за разрешаване на кризата, припомня агенцията.

"Западът трябва да спре шантажа и сплашването, с каквито се занимаваше например Виктория Нюланд, която имаше в Киев срещи с олигарси, както и с представители на президента и на правителството", заявява в интервю за в. "Комерсант – Украйна" Сергей Глазев, съветник на руския президент Владимир Путин.

"Доколкото знаем, на срещите тя е намекнала на тези хора, че ще бъдат сложени в черните списъци, ако президентът Виктор Янукович не отстъпи държавното управление на опозицията. Това е шантаж, нямащ нищо общо с международното право", казва Глазев.

"По всичко личи, че Щатите са заложили на сценарий, предвиждащ насилствено сваляне на властта", изтъква съветникът на Путин. Той твърди, че "американски източници харчат по 20 милиона долара седмично, за да финансират, включително да въоръжават опозицията и бунтовниците".

При опит за държавен преврат властта "просто няма друг вариант за действия (освен да употреби сила, бел. На "Комерсант"). Иначе страната ще потъне в хаос", добавя Глазиев.

Той припомня, че според Будапещенския меморандум Русия и САЩ са гаранти на суверенитета и териториалната цялост на Украйна след нейния отказ от ядрени оръжия през 1994 г., съответно "са длъжни да се намесват при конфликтни ситуации от този род".

Докато "днешната едностранна груба намеса" на американците във вътрешните работи на Украйна "е очевидно нарушение на този договор. Спогодбата предвижда колективни гаранции и колективни действия", заявява руският политик.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase