Виталий Кличко. Снимка: Reuters

Европейският съюз изрази готовност да изпрати посредници на високо равнище за преговори между опозицията и властите за излизане от политическата криза в Украйна, заяви Виталий Кличко след среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Обсъдихме положението в Украйна. Най-главното е да се извършат реални стъпки към решаване на кризата. Отбелязах, че на първо място парламентът трябва да приеме закон за връщане на конституцията от 2004 г. Това ще позволи да се демонополизира властта в страната", заяви водачът на партия УДАР.

Още по темата

"Колкото до преговорите с президента Янукович, госпожа Ащън увери, че Европа е готова да упълномощи посредници на високо равнище да участват в преговори между опозицията и властта", добави Кличко.

По време на прекъсване на заседанието във Върховната рада (парламента) Кличко се срещна с украинския президент Виктор Янукович, с когото са обсъдили въпроса за връщането на конституцията от 2004 г. Според Кличко президентът казал, че този въпрос трябва да се решава на преговори в парламента и подчертал, че отговорност за ситуацията в страната "носи и опозицията".

Междувременно литовското министерство на външните работи съобщи, че украинският опозиционер Дмитро Булатов, който от неделя е на лечение в болница в литовската столица Вилнюс, има по тялото си очевидни следи от продължителни мъчения и жестоко отношение. Министерството поиска независимо разследване, предаде Франс прес.

35-годишният активист на протестите срещу украинския президент Виктор Янукович получи разрешение да замине за лечение в чужбина. За това оказа натиск Западът, шокиран от снимките на окървавения демонстрант, обиколили света.

Литва, която предложи безплатно лечение на ранени украински опозиционери, пожела ЕС да поиска независимо разследване по случая в Украйна и намекна, че Киев може да е нарушил Конвенцията на ООН против изтезанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase