Снимка: БТА

Европейският съюз категорично осъжда насилието в Украйна и призовава за сдържаност и спазване на свободата на събрания и изразяване, заяви днес председателят на Европейския съвет
Херман ван Ромпой след срещата на върха ЕС-Русия в Брюксел, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че програмата на съюза "Източно партньорство" не цели да повлияе на отношенията между Русия и нейните съседи, а ще спомогне за тяхното развиване. Ромпой отбеляза, че на преговорите е изтъкнал пред руските партньори, че тази програма ще е от полза и за Русия. По думите на председателят на Европейския съвет двете страни са се споразумели да продължат консултации на ниво експерти по въпроса на реализация на програмата „Източно партньорство”.

На пресконференция Херман ван Ромпой потвърди, че Брюксел остава в готовност да подпише с Украйна споразумението за асоцииране. Той съобщи, че следващата среща на върха ЕС-Русия ще се състои в Сочи през юни.

Русия и ЕС си взаимодействат тясно и в инвестиционната сфера, отбеляза от своя страна руският президент Владимир Путин. Според неговите данни на ЕС се падат над 60 процента от руските чуждестранни инвестиции.

„Европейски компании, например, участват в изпълнението на проектите Северен поток и Южен поток, а европейските технологии и оборудване играят важна роля в процеса на модернизация на руската промишленост“, каза още Путин и допълни, че руските компании са вложили в ЕС близо 80 млрд. долара.

На ЕС се пада и половината от цялата външна търговия на Русия, каза държавният глава, отбелязвайки, че стокооборотът продължава да расте "въпреки неблагоприятната международна
икономическа обстановка".

Путин бе категоричен, че Русия не възнамерява да преразглежда финансовите и енергийни споразумения с Украйна, ако там на власт дойде опозицията. Той напомни, че Русия е водила конструктивен диалог с Украйна по времето на управление на Юлия Тимошенко.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обсъдиха днес в Брюксел перспективите за развитие на отношенията, съобщи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Обсъдени бяха проблемни въпроси и перспективите за развитие на отношенията Русия-НАТО. Лавров акцентира върху необходимостта от осъществяване на дело на съвместните решения
за установяване на общо пространство на мир, сигурност и стабилност в евроатлантическия район", посочи министерството.

На срещата бяха обменени мнения и по актуални международни теми, главно възможностите за съдействие на мисията на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за
ликвидиране на сирийския химически арсенал в изпълнение на резолюция 2118 на Съвета за сигурност на ООН, допълниха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe