Общ преглед

Омбудсманът на Русия Владимир Лукин се обяви за изнасянето на тялото Владимир Ленин от мавзолея и погребването му на друго място, предаде Би Би Си, като отбеляза, че днес се навършват 90 години от смъртта на болшевишкия лидер и първи държавен глава на Съветска Русия.

"Червеният площад не е място за гробище и този въпрос рано или късно ще бъде решен", заяви Лукин пред Интерфакс. "Това ще оздрави ситуацията в страната. Историята беше изопачена. Паметниците на Ленин и болшевиките в Русия не са адекватни на ролята им в историята - голяма, но много тежка и противоречива", заявява той.

"Въпросът е дали е настъпил такъв момент или не. По мое мнение нещата вървят натам. Сега вече няма такъв ажиотаж около всички тези проблеми, не само за мавзолея, но и за всички погребения край Кремълската стена. Дали се е стигнало до точката, когато това може да се направи безболезнено за социалното спокойствие? Възможно е да е така, но не бих възразил, ако почакаме пет-десет години, когато обстановката в страната ще стане още по-здрава и за хората няма да има особено значение къде почиват във вечен мир героите от 19 и първата половина на 20 век", уточнява Лукин.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски настоява от своя страна тялото на Ленин да бъде погребано на военното мемориално гробище в Митишчи.

„Днес е годишнина от смъртта на Ленин. Ние винаги сме настоявали за ликвидиране на цялото гробище – не само на Ленин, на всички погребения, които са зад мавзолея и в стената. Построено е великолепно мемориално гробище в Митишчи, там всички ще се вместят, и ще стигне за 50 години напред. Затова всички да бъдат пренесени там“, каза Жириновски, цитиран от РИА Новости.

Той посочи, че вече са похарчени стотици милиони за поддръжката на тялото на Ленин. „А той ни е донесъл беди. И досега не можем да излезем от това състояние. Беше унищожена цялата интелигенция. Църквата, промишлеността, армията и беше провокирана Втората световна война. Нямаше да има комунисти, Хитлер щеше да бъде притиснат през 1929 г. Нямаше да има Хитлер“, смята Жириновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe