Снимка: Reuters

Палестинският посланик в Чехия Джамал ал Джамал загина вчера при експлозия в резиденцията му, станала, когато той отворил стар сейф, който не бил пипан повече от 20 години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на чешката полиция и на палестинското посолство в Прага.

"Нищо не сочи, че е извършен терористичен акт", каза пред журналисти говорителка на полицията, след като посланикът издъхна в болница от раните си, получени вчера сутринта в дома му. Джамал бе смъртно ранен в главата, гърдите и корема, каза чешки хирург по телевизията.

Още по темата

Палестинският външен министър Риад Малики каза, че няма подозрения за атентат.

Според чешката полиция експлозивът, който може би е бил част от механизъм за сигурност - се взривил при отварянето на сейфа.

"Взривното устройство е било в сейф и се е задействало при отварянето на сейфа. Полицията не изключва то да е било част от касата", каза говорителката на чешката полиция. Според палестинския външен министър обаче взривът станал малко след отварянето на касата.

Палестинското външно министерство съобщи, че сейфът бил пренесен в дома на посланика от сграда, използвана през 80-те години на миналия век от Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Палестински експертен екип ще бъде изпратен да работи заедно с чешките следователи.

Не е ясно как точно Джамал се е опитал да отвори сейфа, нито каква е била марката му. Според палестинския външен министър сейфът не бил използван 20-25 години, стоял забравен в сградата на бившето палестинско представителство. Джамал отворил сейфа и помоли жена си да му донесе лист хартия и химикалка, за да опише съдържанието. Когато съпругата му излязла от стаята, за да изпълни молбата му, чула взрив. Според външния министър посланикът бил успял да извади част от съдържанието. Не е ясно колко време след отварянето на сейфа се стигнало до експлозия.

Посланикът и съпругата му били сами в празничния ден в сградата на посолството, отбелязва Асошиейтед прес.

През 80-те години на миналия век, преди разпадането на Съветския съюз, ООП поддържаше тесни връзки със социалистическите страни, отбелязва Асошиейтед прес. През последните години отношенията се напрегнаха и чешкото правителство заемаше като цяло страната на Израел в близкоизточния конфликт, каза Набил Шаас, ветеран дипломат и виден член на движението Фатах на палестинския президент
Махмуд Абас.

По двуетажната сграда на резиденцията няма щети, но полицията е отцепила част от улицата.

Джамал ал Джамал е роден през 1957 г. в бежански лагер в Бейрут в палестинско семейство, произхождащо от Яфа, Израел. През 1975 г. се присъединява към фракцията Фатах на палестинския лидер Ясер Арафат в Организацията за освобождение на Палестина и работи в дипломатически мисии на ООП в България /1979 г./ и Чехословакия през 80-те години на миналия век. През октомври 2013 г. става посланик в Прага, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase