Протестиращи пак са на площада. Снимка: Reuters

Европейският съюз е прекратил работата по споразумението за асоцииране с Украйна, след като не успя да получи "ясен ангажимент" от президента Виктор Янукович, че ще го подпише, предаде BBC. За прекратяването на преговорите съобщи в Twitter и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

"Работата е спряна", написа той в социалната мрежа и допълни, че  е казал на вицепремиерът Сергей Арбузов, че Украйна трябва да покаже "ясен ангажимент, че ще подпише"

Днес за пореден път протестиращи се събраха в Киев. Около 200 000 проевропейски настроени се събраха на площад „Независимост”, за да изразят несъгласието си с отказа на Янукович да подпише споразумението.
Това е поредната серия от протести в страната, след като през ноември Янукович направи крачка назад от подписването на споразумението.

Протести в неделя се провеждат в близост до мястото, където се състои пък проправителствен митинг. Това предизвика опасения за възможни сблъсъци между двете групи.

Междувременно американският сенатор Джон Маккейн е в Киев, където той се обърна към протестиращите. "Украйна ще направи Европа по-добра и Европа ще направи Украйна по-добра", каза им той.
"Ние сме тук, за да подкрепим вашата справедлива кауза, суверенното право на Украйна да определи собствената си съдба свободно и независимост", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase