Снимка: Reuters

Украинската милиция разтури тази нощ барикадите на проевропейските демонстранти, които блокираха административни сгради в Киев, предаде Франс прес.

Сблъсъците са започнали около 03.00 ч. местно време, когато милиционерите отблъснали протестиращи при барикада в близост до сградата на президентството.

Силите на реда използвали палки срещу демонстрантите, някои от които са ранени в главата.

Според опозиционната партия "Свобода" са ранени десет протестиращи, един от които е със счупени ребра.

Журналист на АФП пък е видял трима ранени милиционери.

Още по темата
Столичният квартал с административни сгради тази сутрин осъмна без барикади. Милиционери с каски и щитове контролират преминаването на коли и пешеходци по улицата, която води до сградата на правителството.

Мобилизацията на опозицията, която иска оставката на президента Виктор Янукович заради отказа му да подпише споразумение с ЕС, сега е съсредоточена само на площад "Независимост" и част от съседния булевард "Крешчатик" при засилено милиционерско присъствие.

Тази сутрин на площада остават около 300 души, както и обитателите на издигнатите там палатки, въпреки снега и температурата, която падна до 7 градуса под нулата.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Ащън се очаква да пристигне по-късно днес в Киев. Снощи тя изрази безпокойство, че деблокирането на административните сгради от милицията може да осуети намирането на изход от кризата.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се обади на президента Янукович и изрази дълбокото си безпокойство от възможна ескалация на насилието, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase