Снимка: Bulgaria On Air

Ставащото в Украйна е важно, защото ЕС разбра, че за Русия е важно и е готова да направи всичко, за да запази влиянието си в Украйна. Досега ЕС не мислеше, че това е толкова важно за тях. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика и доскорошен говорител на МВнР.

ЕС трябваше от самото начало да се ангажира с гражданското общество и организациите там, за да предотврати властта на корумпирания елит, коментира тя. Според нея ЕС е подценил намеренията на Русия и е трябвало да бъде подготвен за натиска, който приложиха.

„Резултатът е лош за украинската икономика, защото щеше да получи по-голям достъп до европейския пазар. Русия смята, че е победител. Украйна трябва да направи радикален избор – на изток или на запад“, коментира Чернева.

„Стотици хора са денонощно на площад „Независимост" в Украйна. Има полеви кухни, които приготвят топла храна, горят се дърва и всичко това, за да не бъдат разпръснати недоволстващите“, каза специалния пратеник на БНР в украинската столица Васко Михайлов.

„Гражданското общество се събуди. Виталий Кличко е един от лидерите на опозицията, популярни в момента, но живее в Германия и това е пречка да бъде припознат като лидер от повече хора“, коментира той.
По думите му обаче Юлия Тимошенко може да оглави опозицията защото е опитен политик.

Той посочи, че голяма част от населението се опасява, че при предсрочни избори ситуацията няма да бъде променена, а досегашното управление ще затвърди позициите си. „Именно затова идеята за асоцииране с ЕС ги привлича“.

По темата с изчезналите хора от площада, Михайлов обясни, че се носят слухове, че именно те са били бити от полицията и са настанени в инфекциозни болници, а не в травматологии, за да не могат да бъдат намерени.

„Протестиращите на площада са много добре организирани и има обединение между политическите партии, синдикатите, студентите и гражданите“, категоричен беше блогърът Иво Божков.

Той подчерта, че помежду си те нямат много топли чувства, но всички са се разбрали и имат съгласие, че каузата им в момента е много по-важна от различията им.

„Има охрана, която наблюдава никой да не пие алкохол. Ако има провокатори, те се извеждат от площада. Надеждата е до края на годината да бъде придвижено асоциирането с ЕС и освобождаването на Тимошенко“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase