Снимка: архив, Ройтерс

Тайните служби отвъд Океана демонстрират завидно спокойствие в разгара на огромния скандал с подслушванията. Дълго време американската Агенция за национална сигурност (АНС) не коментираше нищо във връзка с неспиращите разкрития за незаконно следене на европейски граждани, политици, цели институции, пише БиБиСи.
 
В крайна сметка дългочаканата реакция дойде и тя без никакво съмнение следваше максимата „най-добрата защита е атаката”. Директорът на АНС изпрати красноречивото послание, че всички тайни служби са еднакво лоши и използват еднакви методи.
 
От БиБиСи изтъкват следните думи на генерал Кийт Алекзандър, казани на изслушване пред комисия на Конгреса: „Твърденията на репортерите във Франция, Испания и Италия, че АНС са подслушвали незаконно милиони европейски граждани, са абсолютно неверни”.
 
На практика АНС обяви пред света: „Ние сме невинни жертви, обвинени несправедливо!”. 
 
Алекзандър побърза да поясни, че споменатите европейски медии „използват като доказателство снимки от резултати от софтуерен продукт за събиране на данни, но нито медиите, нито човекът, откраднал данните (ексагентът Едуард Сноудън) разбират какво всъщност виждат”. 
 
И още по-категорично уточни: „Това не е информация, която сме събирали за европейските граждани. Това е информация, която ние и нашите натовски съюзници сме събирали в защита на нашите страни и в подкрепа на редица военни операции”.

По думите на генерала от разузнаването може да се заключи, че всъщност европейските служби също са събирали лична информация за собствените си граждани и след това са споделяли тези данни с АНС. Тоест вината не е на американската страна, а и всички други го правят. 
 
Реакцията на топ разузнавачите беше доста хладнокръвна и по отношение на подслушването на телефоните на световни лидери. Първоначалното твърдение, че всички подслушвания се извършват в името на националната сигурност, беше последвано от друго обяснение – всички други се опитват да го правят, ние също.
 
Интересно е да се отбележи, че в този случай американските служби не събират данни само за целите на борбата с тероризма. В тази борба едва ли Ангела Меркел би скрила нещо полезно от своите най-близки съюзници – американците. 
 
Но от разговорите на германския канцлер може да се извлече важна поверителна информация за позицията по икономически въпроси, политически стратегии и т.н. Информация, която би позволила на американската дипломация винаги да е с крачка напред пред останалите. 
 
Предвидливо американските служби обявиха, че са взели всички възможни мерки, за да осигурят на Барак Обама суперзащитен смартфон. Защото очевидно са знаели колко лесно всъщност е да се пробие защитата на такъв апарат.
 
Очевидно хората на Меркел не са били подготвени за такъв пробив.

Колкото и да играят ролята на невинни, несправедливо обвинявани патриоти, които просто пазят родината си, американските служби със сигурност трябва да са далеч по-конкретни  в обясненията. Както и Белият дом. 
 
Защото контраатаката им не изглежда особено убедителна за техните европейските съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase