Султанът на Бруней. Снимка: архив, Reuters

Малкият султанат Бруней на остров Борнео одобри днес въвеждането на ислямския закон - шериата, който предвижда наказания като рязане на ръце за кражба и пребиване с камъни за изневяра, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Новият ислямски наказателен кодекс ще се въвежда постепенно през идната половин година, обяви султан Хасанал Болкиах, един от най-богатите хора на света. С въвеждането на наказания като бой с камшик за консумацията на алкохол или извършването на аборти и пребиване с камъни за изневяра "ще изпълним дълга си към Аллах", обяви султанът.

Султанатът е една от най-богатите страни на света поради огромните си запаси от въглеродни горива. Близо две трети от 400-те хиляди жители са мюсюлмани, 13 на сто са будисти, а 10 на сто са християни. Ислямът е официална религия, като се практикува по-консервативна версия от тази в съседните Малайзия и Индонезия. Изповядването на други религии е строго регламентирано.

Ислямският закон ще се прилага само за мюсюлманите, но не се знае до каква степен. Консервативният султан, който е абсолютен монарх, още от 1996 г. се опитва да въведе шериата в страната, която има отделни светски и религиозни съдилища.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase