Едисон Лобао. Снимка: Reuters

Канада, подобно на САЩ, е шпионирала комуникациите на бразилското министерство на мините и енергетиката според документи на канадското разузнаване, цитирани от телевизия "Глобу", предаде Франс прес.

Документите, които идват от Центъра по сигурността на телекомуникациите Канада (ЦСТК), бяха оповестени от бившия американски анализатор Едуард Сноудън. Те показват подробна схема на комуникациите на министерството, включваща телефонните разговори, електронната поща и сърфирането в интернет.

30-годишния бивш американски компютърен специалист Сноудън е издирван от САЩ, след като разкри на медии широкообхватна програма за електронно следене на американската Агенция за национална сигурност. Той прекара повече от месец в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва, преди да получи политическо убежище в Русия.

Канада има интереси в Бразилия, особено в минната област, заяви министърът на мините и енергетиката Едисон Лобао пред телевизия "Глобу", според когото случаят е сериозен.

"Има много канадски фирми, които проявяват интерес да работят в страната ни. Не мога обаче да кажа дали интересът да бъдем шпионирани е бил предизвикан от желанието да се благоприятстват бизнесинтересите на някои фирми", добави министърът.

Още по темата
Според телевизия "Глобу" канадската шпионска програма "Олимпия" е следяла комуникациите на министерството. В един от документите например се отразяват обаждания от министерството в други държави в Латинска Америка, но и в Южна Африка и Близкия изток, както и разговори с Латиноамериканската енергийна организация.

Показаните от телевизия "Глобу" документи съдържат и съвети как да се подобри шпионирането в Бразилия, включително предложение канадската разузнавателна агенция да работи с елитната американска шпионска организация ТАО.

През последните седмици бразилската преса публикува документи от американското разузнаване, разкриващи шпиониране на комуникациите на бразилския президент Дилма Русеф, близките й сътрудници и милиони бразилци, както и на компании като държавния петролен гигант "Петробраз". Случаят се отрази отрицателно на двустранните отношения.

Вчера Русеф отново поиска в послание в Twitter "обяснения и промяна на отношението от страна на САЩ".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase