Снимка: БТА

Египетският министър на вътрешните работи Мохамед Ибрахим оцеля при опит за убийство с кола-бомба днес сутринта. Малко по-късно той заяви, че покушението "не е краят, а началото" на нова вълна от тероризъм, която властите ще победят, предадоха Ройтерс и Франс прес. Ибрахим предупреди, че гражданите трябва да внимават.

Вътрешният министър се появи по държавната телевизия два часа след експлозията и определи покушението като "страхлив опит" за убийство, осъществен чрез бомба, взривена от дистанция.

Той съобщи, че бомбата е разрушила четири коли от автоколоната и е станала причина за множество ранени в охраната.

Висш представител на министерството на вътрешните работи потвърди пред Франс прес, че кола, заредена с експлозив, е избухнала при преминаването на автоколоната, в която пътувал министърът, недалеч от неговия дом в предградието "Насър". В официалното съобщение на министерството се говори само за бомба.

Представител на министерството на здравеопазването съобщи, че в резултат на атентата има седем ранени, но не уточни дали са цивилни или служители на силите на реда. От министерството на вътрешните работи пък заявиха пред Франс прес, че има четирима ранени полицаи, от които един е изгубил крака си.

Египетската агенция "Мена" съобщи, че улиците, водещи към сградата на вътрешното министерство в центъра на Кайро, са затворени от полицията.

Това е първият атентат с кола бомба в Кайро от много години, отбелязва Франс прес. Той става след репресиите срещу привържениците на президента ислямист Мохамед Морси, който беше свален от власт на 3 юли. Вътрешният министър Мохамед Ибрахим тогава командваше полицейските части, които бяха основната подкрепа на армията при извършването на преврата.

Свалянето и арестът на Морси отприщиха вълна от насилие, при което досега загинаха над 1000 души в цялата страна, повечето от които бяха протестиращи в подкрепа на сваления президент ислямист. В същото време зачестиха нападенията срещу силите на реда, най-вече на полуостров Синай, но и на други места в Египет.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase