Снимка: Reuters

В Щаба на отбраната не е постъпвало запитване за отдаване на български военни съоръжения за евентуален удар срещу Сирия, а и няма информация в МО да е постъпило такова искане, обяви началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

По-рано днес външният ни министър Кристиан Вигенин обяви, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена на заседание на Съвета по сигурността към премиера в следващите дни.

Той припомни, че страната ни неколкократно е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

Още по темата

Думите на Симеонов и Вигенин идват в момент, в който възелът в Сирия все повече се затяга след предполагаемата атака с химически оръжия, извършена на 21 август край Дамаск, при която загинаха стотици души.

След това нападение призивите на западните държави за военна интервенция в Сирия стават все по-настоятелни.

Германия ще се включи в предвождани от ООН действия срещу Сирия, ако се докажат твърденията за химическа атака, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА.

"Ако нападението бъде потвърдено, тогава световната общност трябва да действа", настоя той.

Вестервеле обаче не уточни каква роля би играла Германия при евентуални действия срещу сирийското правителство.

Дания също обяви, че е готова да подкрепи "алтернативни отговори" за Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия заради предполагаемата химическа атака миналата седмица.

"Чуваме от нашите най-близки съюзници, че няма съмнение, че химически оръжия са били разгърнати в Сирия и че Асад е използвал химически оръжия срещу собствения си  народ", каза датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Тя отбеляза, че това подлага Съвета за сигурност на ООН на "максимален натиск" и че ако той не реагира, "ние ще бъде принудени да обмислим алтернативни отговори".

Израел ще отвърне със сила на всякакви опити да го нападнат, отсече премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме страна в сирийската гражданска война, но ако бъде направен какъвто и да било опит да ни нападнат, ние ще отвърнем и то ще отвърнем със сила", категоричен бе той.

Министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис пък изрази надежда, че разположените на острова британски авиобази няма да бъдат задействани в значителна степен в случай на нападение срещу Сирия.

Касулидис обяви, че е получил уверения от участващите в коалицията срещу Сирия, че от тяхна страна "няма да има никакви сюрпризи".

Кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу обяви, че правителството в Никозия не е  получавало официална информация за възможността да бъдат използвани британските бази на острова за военни операции в Сирия.

Междувременно британски вестници съобщават за повишена активност на територията на британската авиобаза Акротири в Кипър. През 2011 г. базата изигра ролята на команден център за координация по време на международната военна операция в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase