Снимка: архив, Reuters

Американският предприемач Елън Мъск, който е създател на високо технологичната транспортна компания Спейс Екс и е съосновател на Тесла моторс и ПейПал, разкри подробности по последната си концепция – свръхзвукова транспортна линия между Сан Франциско и Лос Анджелис. Тя носи името Хиперлууп и  представлява транспортна отсечка от магнитна тръба, в която се движат капсули с пътници. Скоростта е близка до свръхзвуковата и ако някога проектът стане факт, той ще позволи пътуването между двата града да трае едва 30 минути, предаде Bulgaria On Air.
 
В официалния документ, с който Мъск представя своята концепция, е отбелязано, че технологията ще бъде задвижвана с помощта на слънчеви колектори. Така магнитната тръба и капсулата, която превозва пътници във въздушна възглавница, ще бъде по-бърз, по-сигурен и по-евтин транспорт между Сан Франциско и Лос Анджелис. Според Мъск проектът е много по-устойчив, отколкото отсечката за супер бързи влакове, която в момента се строи.

Двата града се намират на 610 км разстояние. Капсулите с пътници могат да се движат на много малък интервал – половин минута, а пътниците в нея ще изпитат натоварване от порядъка на земното притегляне.

Цената на Хиперлууп не е невъзможна – около 6 млрд. долара. Към момента обаче Елън Мъск заявява, че няма готовност и време да се захване сериозно с развитието на идеята си и създаването на прототип. Предполага се, че демонстрационен модел може да бъде изграден за 4 години. Най-впечатляващото е цената на пътуването – според Мъск технологията би позволила превозването на пътници между Сан Франциско и Калифорния за 20 долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase