Дмитрий Медведев беше обявен за най-добрия блогър в рускоезичното интернет пространство за 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Кремъл смята да наеме блогъри, за да се бори с нарастващото влияние на опозицията в социалните мрежи. Това пише днес проправителственият в. "Известия", цитиран от Франс прес.

Според източник на вестника от президентската администрация стремежът на руските власти е да контролират по-специално дискусиите в интернет по проблеми, свързани с корупцията и национализма.

"Това не означава, че трябва да подадем информацията, както ни е изгодно, но не бива да допускаме и деструктивно развитие на дискусията. Такъв опит имат много чуждестранни държави, включително САЩ", заявява източникът.

"Често пъти един факт, подаден от представители на блогосферата, формира общественото мнение по-резултатно, отколкото от страна на властите", добавя събеседникът на "Известия" в администрацията на Путин.

Според анализатора Станислав Белковски Кремъл иска да създаде свой "отряд от блогъри", който да прави за него същото, което са правили Навални и неговите съратници" за опозицията в Русия.

Алексей Навални, водач на опозицията срещу Владимир Путин в Русия, е 37-годишен юрист, прочул се като блогър с проучвания за корупцията в страната, публикувани в интернет.

Интернет е основното средство за изява на опозицията в Русия; социалните мрежи изиграха голяма роля в безпрецедентната протестна вълна, обхванала страната през зимата на 2011-2012 г., припомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase