Снимка: архив, Reuters

Разраства се подкрепата за решението на управата на автономната провинция Тренто в италианската област Трентино-Алто Адидже пациентите с повече от 1,5 промила алкохол в кръвта да заплащат разноските за оказана им спешна медицинска помощ, съобщиха местни медии.

Доброволци от системата за "Бърза помощ" в областта Лигурия създадоха асоциация, която се обърна с призив към местната администрация да въведе подобна мярка.

Съзнаваме, че още един данък може да доведе до загуба на гласове на изборите, но спасяването на човешки живот е по-важно от временната непопулярност. Необходимостта от мерки срещу пиянството е фрапантна и това сочат черните хроники от крайморските дискотеки, където забавление и злоупотреба с алкохол са се съчетали в задължителна програма, се изтъква в призива.

Областният съветник Марко Мелграти се присъедини към призива и обяви, че подготвя законодателна инициатива в местния парламент да бъде последван примерът на Тренто, където всеки прекалил с питиетата се таксува с 200 евро, щом му се налага да получи спешна медицинска помощ.

В самата провинция Тренто не липсват недоволства и критики, но управата реагира на тях с довода, че при гарантирано спазване на универсалното право за медицинска помощ предимство се дава на пострадалите не по собствена воля, именно за да се повиши отговорността на всеки гражданин към собственото му здраве.

Решението на управата обуславя и размера на изискваната такса, като се посочва, че само придвижването на пациента с пътно средство за бърза помощ струва 1,20 евро на километър, към което се прибавят разходите за обслужване - от техническия и медицинския персонал до лекуващите лекари, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase