Половината българи в Холандия имат работа. Снимка: архив, Reuters

Малко по-малко от половината поляци в Холандия и малко повече от една четвърт от българите смятат, че ще останат в Холандия. Това е едно от заключенията на огласен днес доклад на холандската Служба за социално и културно планиране, цитиран от информационния портал NL Times.

Повечето поляци (61 процента), които са се регистрирали в Холандия през последните 18 месеца, предпочитат да са си в родната страна. От имигриралите там българи обаче 66 процента смятат, че животът им се е подобрил. Това е една от многото разлики между двете групи според доклада.

Българите почти не срещат дискриминация, работят често като самонаети лица, но от друга страна е по-малко вероятно да имат работа и си дават по-малко усилия от полските мигранти да научат холандски. И двете групи имат проблеми с езика, като двама от трима едва го разбират. Поляците и българите често упражняват нискоквалифициран труд.

Това важи и за образованите поляци. Повечето българи са слабо образовани. Особено турското малцинство в България има ниско равнище на образование, отбелязва докладът. Около половината българи в Холандия имат работа. Тези от тях, които работят, често се трудят по няколко часа седмично. Заплатата е доста по-висока отколкото в родната им страна.

Макар и мнозинството мигранти с времето да се връщат обратно, броят на поляците и българите в Холандия расте. Понастоящем в западноевропейската страна са регистрирани 111 000 поляци и 21 000 българи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase