Снимка: Ройтерс

Рожденият ден на британската кралица Елизабет II бе отбелязан днес официално с военен парад, но в отсъствието на нейния съпруг принц Филип, който е в болница, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Кралицата бе поканила своя братовчед принц Едуард, херцог на Кент, да я придружи в каляската. В церемонията участваха принц Чарлз, принцеса Ана, принцовете Уилям и Хари, бременната съпруга на Уилям - Катрин, херцогиня на Кеймбридж, както и други членове на кралския двор.

Над 1000 войници, коне и музиканти участваха в парада на плаца на кралската конна гвардия. С церемонията, която се нарича"Посрещане на знамето" (Trooping the Colour), по традиция от 1748 г. се отбелязва рождения ден на монарха.

Фактическият рожден ден на Елизабет бе на 21 април, когато  тя навърши 87 години. Официалното честване на деня обикновено се насрочва за лятото, когато атмосферните условия са по-добри.

Според програмата по случай празника в 13 часа местно време над Бъкингамския дворец прелитат самолети от Кралските ВВС, а кралицата и членове на двора приветстват от балкона на двореца поданиците на короната и чуждестранните туристи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase