Снимка: Булфото, архив

Новото издание на Оксфордския речник на английския език разширява дефинициите на думи като tweet и follow, за да ги адаптира към реалността на социалните мрежи и включва като нови думи flash mob и dad dancing, предаде Ройтерс.

Общо 1200 нови думи или думи с разширено значение влизатв новото издание на речника.Сред думите, адаптирани към употребата им в социалните мрежи, са tweet, follow и follower, чието първо значение е: чуруликам, следвам и последовател. Сега тяхното значение е разширено до означаване на писане на съобщение в Туитър и до самото съобщение, до действието да следващ активността на някогов социална мрежа и до последовател на някого в социалните  мрежи, пише БТА.

Сред смешните нови попадения в речника е dad dancing, понятие означаващо буквално: татко танцува. Съчетанието илюстрира най-често опитите на бащата на булката да танцува в разгара на сватбата и да излага с некординираните си и аматьорски жестове и стъпки младоженката.

Понятието flash mob, означаващо: голяма група от хора, организирани чрез мобилните телефони или интернет да участват в колективно действие като танц, например, също попада в речника.

Актуалните понятия fiscal cliff /фискална скала/ и fracking /хидравлично разбиване - технологията за добив на на
шистов газ/ - едни от най-често споменаваните в последно време също са в новото издание на речника.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe