Протестите срещу Ердоган не спират. Снимка: БТА

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се завърна в Турция под възторжените поздрави на свои привърженици на летището в Истанбул, предаде Ройтерс.

"Останахме силни, но никога не проявихме инат. Ние сме заедно, ние сме единни, ние сме братя", заяви Ердоган пред десетки хиляди симпатизанти на своята Партия на справедливостта и развитието.

Турският премиер призова незабавно да се сложи край на продължаващите от една седмица антиправителствени протести.

"Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм, с разрушаване и обиране на магазини", заяви Ердоган.

Той увери, че сигналите за употреба на прекомерна сила от полицията над демонстранти се разследват. Турският премиер благодари на привържениците за проявеното от тях спокойствие и ги прикани да се приберат по домовете си.

Ердоган се завърна в Турция тази нощ от четиридневна обиколка в Африка. В последния етап на обиколката му в Тунис Ердоган повтори, че няма да отстъпи пред безпрецедентните протестни прояви, които са обхванали Турция вече една седмица.

Същевременно и през изминалата нощ хиляди демонстранти окупираха отново площад "Таксим" в Истанбул на седмия ден от началото на протестите, които разтърсват Турция.

Те настояват за оставката на премиера Реджеп Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase