Гари Каспаров. Снимка: архив, Reuters

Политическият деец и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров е решил да емигрира от Русия. На пресконференция в Женева Каспаров обясни, че се опасява от преследване от страна на руските власти. Аудиозапис от пресконференцията е качен на личния сайт на политика, пише Lenta.ru.

“Пътувах до там и обратно до края на февруари, когато стана ясно, че продължаващото разследване на дейността на политически активисти може да засегне и мен“, заяви Каспаров.

„Сега имам сериозни съмнения, че след като се върна в Москва, ще успея да замина обратно. Така че за известно време ще се въздържа да се връщам в Русия“, обясни той.

През 2009 г. беше съобщено, че Каспаров си е купил апартамент в Ню Йорк. Семейството му живее през повечето време в САЩ.

Бившият световен шампион по шахмат е сред учредителите на опозиционните движения "Другата Русия" и "Солидарност". Той е сред най-видните опозиционери на Владимир Путин след идването му в Кремъл през 2000 г., през последните години Каспаров се оттегли на заден план и се изявяваше най-вече като говорител на руската опозиция в чужбина.

Каспаров беше задържан два пъти за участие в неразрешени политически акции. През 2007 г. той беше арестуван за пет денонощия и правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ го обяви за „затворник на съвестта“.

Миналата година Каспаров участва в големия антипутински протест в Москва на 6 май, завършил със сблъсъци с полицията. Дванайсет демонстранти, обвинени като "участници или подбудители на масови безредици", ще бъдат съдени на процес, който се открива днес в Москва. Според Сергей Давидис - близък на Каспаров, цитиран в "Москоу таймс", бившият шампион е бил разпитван като свидетел при разследването на безредиците на Блатния площад в Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase