Френската полиция залови най-издирвания беглец от затвора. Снимка: архив, Reuters

Най-издирваният френски престъпник, специалистът по въоръжени грабежи, извършвани с помощта на експлозиви, Редоан Фаид беше арестуван тази нощ във френски хотел месец и половина след като избяга зрелищно от строго охраняван френски затвор, пише в. "Фигаро".

Редоан Фаид беше задържан в хотел в Понто-Комбо, в департамента Сент-е-Марн. В операцията са участвали 60 френски полицаи. Нито един изстрел не е бил произведен. Арестуван е и съучастник на Фаид. В стаята са намерени перуки, фалшиви бради и очила, както и автоматичен пистолет.

Редоан Фаид избяга от затвора в Секден в Лил на 13 април, след като взе петима надзиратели за заложници и взриви входната врата на затвора. Франция поиска той да бъде издирван от Европол.

В затвора Фаид се озова след арест през юни 2011 г. близо до Лил след 6-месечно бягство. Той беше заподозрян, че е бил мозъкът на въоръжен грабеж срещу бронирана кола, превозваща 10 милиона евро за френската Национална банка. При грабежа беше убита полицайка. По случая освен Фаид бяха арестувани още 27 души.

В миналото Фаид беше осъден на 20 години затвор заради въоръжени грабежи. Той се покая и беше освободен от затвора през 2009 г. Тогава написа книга, в която разказваше за "подвизите" си. Въз основа на неговите разкази френският Канал Плюс направи шокиращ документален филм, излъчен през януари 2011 г., пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase