Снимка: БТА

В началото на 2011 г. руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) e прехванала разговор между Тамерлан Царнаев, единия от двамата братя чеченци, заподозрени за атентата по време на Бостънския маратон, и майка им, в който те между другото говорят и за джихад. Това съобщиха за Асошиейтед прес двама американски представители, пожелали анонимност. Двамата обсъждали възможността Тамерлан да посети палестинските територии, но той казал на майка си, че не говори тамошния език, твърдят представителите, които разгледали информацията, споделена от Русия със САЩ, пише БТА.

Във втори телефонен разговор Зубейдат Царнаева говорила с мъж от Кавказкия регион на Руската федерация, който бил разследван от ФБР. Говорителка на вашингтонския офис на бюрото, където се е водело разследването, отказа коментар.

Представителите уточняват, че в разговорите на майката и сина няма информация, която да намеква за подготвян заговор на територията на САЩ. Според тях обаче те са важни, понеже, ако съдържанието им е станало известно по-рано, ФБР е щяло да предприеме по-щателно разследване на фамилията Царнаеви.

Междувременно републиканецът Макъл Маккол, председател на комисията по вътрешната сигурност при Камарата на представителите, изрази увереност по телевизия "Фокс", че братя Царнаеви се преминали някакво обучение, преди да извършат атаките и че майка им е изиграла "много силна роля" в процеса на радикализирането им.

Бащата Анзор Царнаев, който възнамеряваше да пътува за САЩ, за да погребе сина си Тамерлан и да помогне за защитата на по-малкия Джохар, съобщи днес от неустановено място в Северен Кавказ, че отлага пътуването си, понеже е болен, предадоха АП и Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase