От филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони. Снимка: архив, Reuters

Огромни суми са изтекли от кипърските банки, докато те са били затворени и жителите на острова са се редели на опашки пред банкоматите, за да теглят само по сто евро от сметките си заради наложения таван, а президентът Никос Анастасиадис е преговарял, за да търси решение на кипърската криза. Това съобщава електронното издание на гръцкия в. „Етнос“, като се позовава на Ройтерс.

Агенцията твърди, че от филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони, извършвани са били трансакции на капитали, докато банките са били затворени и че това е ставало малко, преди да бъде взето решението за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.

Още по темата
Големи клиенти на кипърски банки дори прибягвали до различни номера, за да теглят неограничени количества пари, като казвали, че сумите са предназначени за "хуманитарна помощ", за покупката на лекарства и даже за купуването на гориво за самолети.

Отбелязва се, че Европейската централна банка е разбрала за изтеглените огромни суми от кипърски банки и че е започнала да изисква повече книжни пари от заявените в централните офиси на банката във Франкфурт, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase