Снимка: БТА

Китай измести Великобритания като пети най-голям износител на оръжия в света, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Обемът на китайския износ на оръжия се е увеличил със 162 процента в петте години от 2008 до 2012 в сравнение с предишния петгодишен период, гласи докладът на СИПРИ, цитиран от Асошиейтед прес. Делът на Китай в световния износ на оръжия се еувеличил от 2 на 5 процента, а Китай се е изкачил от осмо на пето място в класацията на износителите на оръжия, пише БТА.

Най-големият купувач на китайско оръжие е Пакистан, чийто дял в китайския износ е 55 на сто. Следват Мианма с 8 на сто и Бангладеш със 7 процента. Пекин е продал три фрегати на Алжир, осем транспортни самолета на Венецуела и 54 танка на Мароко.

Износител номер едно на оръжия в света остават Съединените щати в периода 2008-2012 г. с 30 процента от общия обем. Русия е втора с 26 на сто, Германия трета със 7 процента, Франция четвърта с 6 на сто, се посочва в доклада на СИПРИ.

С изкачването на Китай на пето място, Великобритания слиза на шесто и изпада от петте най-големи износители на оръжие за първи път от 1950 г., когато СИПРИ започва да събира данни по въпроса. Азия е районът в света, където се внасят най-много оръжия. Петте най-големи вносители на оръжия в периода 2008-2012 г. са Индия (12 на сто от общия обем), Китай (6 на сто), Пакистан (5 на сто), Южна Корея (5 на сто) и Сингапур (4 на сто).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase